Jak se sám naučit hrát na kytaru

Umět tak hrát na kytaru jako Jon Bon Jovi…, pomyslel si jistě nejeden z nás, věčných začátečníků hry na kytaru, kteří se s prvním neúspěchem zase stáhli do ústraní a odložili kytaru zpět do obalu. Ovšem pro ty, kteří vnímají neúspěch jen jako pozdržené štěstí, mám jednu dobrou zprávu. Naučit se hrát na kytaru není tak těžké, jak by se mohlo zdát, naopak. Jakmile totiž zvládnete pár základních kroků, pochopíte, že nic není zase tak složité, a s trochou píle a vytrvalosti časem můžete hrát cokoli od táborákových vypalovaček po rockové klasiky.

I vy se můžete naučit, jak správně začít s hrou na kytaru a zde je malá ukázka ze školy kytary pro samouky nebo možná spíš jen několik základních rad.

Nejprve se naučte, jak kytara funguje. Ať už začínáte s elektrickou anebo akustickou kytaru, nástroj je v podstatě „jen“ dřevo a kov, a není tedy třeba se ho bát. Ovinuté, měděné struny vibrují a tím vytvářejí zvuk. V dřevěném těle nástroje zvuk rezonuje a tím vytváří tóny, které si spojujeme s kytarou. Důležité je také držení kytary. Dříve, než začnete kvílet jako Jimi Hendrix, ujistěte se, že držíte nástroj správně. Pokud jste praváci, budete hrát pravou rukou zhruba napůl mezi rezonančním otvorem a kobylkou a levou rukou tisknout struny na hmatníku.

Nezapomínejte procvičovat hmaty strun mezi pražci. Pražce jsou ty kovové pásky, které jdou svisle ke strunám, a tím vymezují každou notu. Abyste zahráli tón, tiskněte strunu prstem u pražce, nikoliv na něm.  Aby struna dobře zněla, musíte ji stisknout pevně bříškem prstu tak, aby vibrovala pouze mezi vaším prstem a rukou, kterou vybrnkáváte. Zpočátku vás budou prsty velmi bolet, ale každodenním cvičením si brzy zvyknete, a za malou chvíli si už ani nebudete pamatovat, že vás zpočátku pěkně brněly bříška prstů.

Poslední základní rada, jak se naučit správným návykům při hraní, je používání trsátka. Je to v podstatě malý kus umělé hmoty. Trsátka jsou levná a dostupná v každých hudebninách. I když není nezbytně nutné naučit se hrát s trsátkem, jedná se o nejobvyklejší způsob, jak vlastně začít.

Každý z učitelů bude mít jistě odlišné návody a postupy, jak začít s kytarou. Toto byla jen malá škola kytary, kterou pokud zvládnete, budete zase o kousek blíž vysněnému cíli.