Efektivní řízení procesů s podnikovými systémy

Většina firem se dostane do fáze, kdy musí začít používat podnikové ERP systémy (Enterprise Resource Planning). Obecné označení zahrnuje software, který se v podnicích využívá pro řízení a integraci činností jako jsou plánování, nákup/prodej, personalistika, finance a další. Podnikový informační systém zahrnuje aplikace pro jednotlivé útvary. Oproti několika samostatným řešením jsou vzájemně propojené, umí mezi sebou komunikovat a sdílet informace.

Jak na výběr vhodného informačního systému?

Vybrat vhodný podnikový informační systém není snadné. Na trhu působí množství specializovaných firem, které se vývojem ERP systémů zabývají po mnoho let. Menším firmám obvykle vyhovují základní verze podnikových informačních systémů, větší naopak vyžadují robustní řešení pokrývající rozsah všech agend. V souvislosti s podnikovými IT systémy narazíte také na další pojmy. Například na CRM (Customer Relationship Management) neboli řízení vztahů se zákazníky. Zjednodušeně jde o proces shromažďování, analýzy a dalšího využití informací o klientech firmy. Cílem je zajištění efektivní interakce firmy s klienty.

DMS podnikové systémy pro firmy

K hojně využívaným systémům patří DMS (Document Management System), tedy systémy pro správu dokumentů. K běžným funkcím patří začleňování dokumentů, jejich správa a archivace. Pozor, správa dokumentů není to samé jako správa obsahu. Tu zajišťuje CMS (Content Management System) neboli systém pro správu obsahu.

BI – další informační systém

Hojně skloňovaným souslovím je také BI (Business Intelligence). Jedná se o systémy pro podporu lepšího obchodního rozhodování. Aplikace slouží ke zpracování dat z oblastí jako jsou prodej, výroba, finance a další. Informace z různých provozů mohou porovnávat ve srovnatelných hodnotách. K běžným funkcím patří reporting, podnikové řízení výkonnosti, analýzy, datové kostky, prediktivní analýzy a přehledové zobrazení.