Kuchyně a kuchyňské linky

Historii kuchařského umění, pohostinství, stolování i slavné světové i české kuchaře a gastronomické odborníky představí návštěvníkům Muzeum gastronomie, které je od středy otevřeno v Jakubské ulici v pražském Starém Měst.

Při návštěvě expozice lidé projdou všemi epochami vaření. „Na muzeu jsme pracovali více než dva roky. Máme tady historii vaření od prvního ohniště, pak máme dýmnou jizbu, krbovou kuchyň a také ukázku prvních sporáků,“ kurátorka Nina Provaan Smetanová.

Návštěvníci uvidí i klasickou hospodu, bar, vinný sklípek nebo tradiční kupecký krámek. Sekce věnovaná stolování přináší historii příborů a úpravy jídelní tabule včetně základních pravidel stolování.

V plánu jsou i krátkodobé výstavy, workshopy, přednášky a kurzy, které budou určeny pro školy i pro širokou veřejnost. „Připravujeme i muzejní prodejnu s českými specialitami a těšíme se na to, že se tady budou prezentovat jejich výrobci a nabízet ochutnávky,“dodala Smetanová.

Síň slávy české gastronomie seznámí zájemce s historií českých kuchařských knih od prvního česky psaného rukopisu z 15. století až po autory druhé poloviny 20. století. Muzeum například získalo úplně první vydání kuchařky od buditelky a spisovatelky Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1826. Ze světových významných kuchařů a filozofů gastronomie bude představen například Francouz Guillaume Tirel, zvaný Taillevent, který působil ve 14. století na francouzském královském dvoře, nebo italský papežský kuchař Bartolomeo Scappi.

Trendy moderních kuchyní pro nadcházející roky stanovuje americký veletrh kuchyní a koupelen The Kitchen & Bath Industry Show.Kuchyně hrály i roli modelek na módní přehlídce designérů.