Maminky a hledání práce

Hledání práce je obtížná, dlouhodobá a demotivující věc. Matka, která se chce vrátit do práce po mateřské dovolené mnohdy zjistí, že byla nahrazena jiným pracovníkem a byla buďto přeřazena na jiné místo, které nevyhovuje jak pracovní náplní, tak platově, nebo byla jednoduše propuštěna pro smyšlený důvod zaměstnavatele. Možná si říkáte, že je takové jednání proti právní, ale ve firmách je tohle zcela běžná praxe. Abychom s nebavili jen o ženách – matkách, tato situace může jednoduše nastat i v případě, že je na mateřské otec. 

V každém případě je ztráta zaměstnání kvůli mateřské běžný jev a nezaměstnanému rodiči nezbývá nic jiného, než si práci hledat. Takový rodič má většinou již nějakou pracovní zkušenost a hledání adekvátní práce je tudíž o něco jednodušší, než v případě např. absolventa, který po studiích nemá žádnou praxi. 

I když má uchazeč již nějakou praxi, mateřská dovolená přerušila jeho kariéru na jeden až čtyři roky a ve většině specializovaných oborech je to velice dlouhá doba. Zaměstnavatel tudíž musí investovat nemalé prostředky do zaškolení zaměstnance vracejícího se po mateřské a to je důvod, proč se v mnoha případech zaměstnavatel uchyluje k propouštění. 

Jak si tedy najít práci po mateřské? Prvním krokem je zeptat se známých a kamarádů ve svém okolí, bývalých kolegů a rodiny. Může se stát, že ve firmě, kde pracuje kamarád, se uvolnilo místo a u pracovního pohovoru není nic lepšího, než doporučení stávajícího zaměstnance.

Dalším způsobem je vyhledávání nabídek práce na internetu. Pracovní portály, které sdružují nabídky práce, nabízejí další služby, která mají uchazeči o práci maximálně pomoci v hledání práce a usnadnit cestu najít si ten správný job. Jednou z takových služeb je např. online životopis. Vyplněním online životopisu si zvyšuje uchazeč šance na trhu práce, tyto životopisy jsou pro firmy, které hledají zaměstnance volně přístupné a personalisté tímto způsobem aktivně hledají nové pracovníky pro své klienty. Další služba je posílání práce na e-mail, jedná se o aktivní službu, která bude posílat nabídky práce kde zadaných kritérií přímo do vaší e-mailové schránky. Je to jednoduchý způsob, jak mít přehled o nabídkách práce ve vašem regionu. 

Aktivní hledání práce na pracovních portálech patří k těm nejběžnějším. Uchazeči prochází nabídky práce a bezhlavě rozesílají životopis na každou, která se alespoň částečně dotýká jejich oboru. Tento způsob hledání práce není moc efektivní, ba naopak může být velice demotivující, jelikož ve většině případů je uchazeč o práci odmítnut. 

Klasickým způsobem, jak oslovit firmy ve svém okolí je osobní návštěva s vytisknutým životopisem. Pozor i v případě, že o práci žádáte touto cestou, nezapomeňte k životopisu přiložit průvodní dopis. V mnoha případech je tento způsob nejefektivnější, jelikož je tu pravděpodobnost, že firma má volné pracovní místo, ale aktivně jej nikde nenabízí.