Vířivé vany

Teplá lázeň v bublající vodě je nejpříjemnější a nejjednodušší způsob jak se zbavit únavy tělesné i duševní. Její účinek se ještě umocní, když se odehrává pod širým nebem. Tuto slast můžete zažívat, pořídíte-li si vířivou vanu. Při koupeli ve vířivce vypustíme z hlavy všechny problémy a zažíváme pocit klidu a pohody. Stačí dvacet minut této blahodárné lázně a organismus se zbaví stresu a únavy. Privátní lázně mají jednu velkou výhodu. Na vířivku totiž není potřeba velký pozemek. Vejde se i na malou zahradu. Jediné čím by jste si měli být jisti, je časté až pravidelné užívání, nejlépe denně. Jednak proto, že pouze častý pobyt v teplé lázni přináší výsledky, a potom čím více členů domácnosti domácí lázně využívá, tím jsou výhodnější.

Aby lázeň fungovala relaxačně, musí mít zhruba teplotu lidského těla, což je 37 až 39 stupňů Celsia. Ve vířivé vaně se totiž nezahříváme plaváním jako v klasickém bazénu. Ve vířivce sedíme klidně a necháváme se pouze masírovat proudem vody nebo vzduchu. Jak je možné, že pouhé posezení v teplé vodě má tak blahodárné účinky? Je to způsobeno jednak vztlakem, mechanický efekt hydroterapie vzniká tím, voda lidské tělo nadlehčuje a to až o 90 % jeho hmotnosti. Což přináší okamžitou úlevu přetěžovaným kloubům. Mechanický efekt také posiluje kardiovaskulární systém, uvolňuje napětí, stimuluje imunitní systém, odbourává stres. A potom také termálním efektem, který zajistí optimální teplota vody 37 až 39 stupňů celsia, při níž se organismus zklidní, uvolní, a zpomalí aktivitu vnitřních orgánů.

Kdo se rozhodne zabudovat na zahradě vířivku, musí zvolit vhodné místo. Dodatečné přemísťování vířivé vany totiž není nic jednoduchého. Vybrané místo by mělo být dobře dostupné jak v létě, tak i v zimě, poskytovat dostatečné soukromí, ale také skýtat příjemný výhled. Je vhodné vyhnout se návětrným místům. Ideální místo je tam, kde bude vířivka vypadat naprosto přirozeně, například na terase, v zahradním altánu, na slunném místě, nebo zabudovaná ve svahu.