AZ-RADON

Pokud se chystáte stavět dům, zcela jistě se nevyhnete měření radonu. Měření radonu na stavebních pozemcích je nezbytným úkonem před plánovanou výstavbou jakékoliv budovy s pobytovými místnostmi. Toto měření potřebuje projektant ke stanovení ochrany objektu proti radonu.

Co je to vlastně radon a proč se měří?
Radon je přírodní radioaktivní plyn, vznikající radioaktivní přeměnou uranu U238 na Radium Ra226 dále na Radon Rn222. Nachází v různých koncentracích v horninách zemské kůry a díky svým fyzikálním vlastnostem snadno proniká trhlinami a prostupy pro trubky do budov. Odtud se radon dále šíří schodištěm do horních podlaží. Radon je inertní plyn a vdechováním se dostává do plic lidí pobývajících v těchto místnostech a ozařuje je. Dlouhodobým dýcháním vysokých koncentrací radonu se vystavují riziku onemocnění rakoviny plic.

Radonový průzkum
Česká republika patří k zemím s nejvyšší koncentrací radonu v budovách. Nejjednodušší cestou jak se vyvarovat škodlivého účinku radonu je nechat si provést odborné měření radonu na pozemku, kde plánujete stavět, případně provést měření radonu v budovách, kde pobýváte většinu času. Radonový průzkum zjistí množství radonového plynu prostupujícího půdou a určí radonový index pozemku. Při zjištění středního či vysokého radonového indexu na pozemku jsou navrženy izolace proti radonu, případně další protiradonová opatření, které zabrání vnikání radonu do objektu. Pokud jsou překročeny směrné hodnoty radonu uvnitř objektu, je nutné provést z něj vyplývající ozdravná opatření.
Měření radonu (radonového indexu) mohou provádět pouze společnosti které mají povolení od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Měření radonu
Az-radon s.r.o., je autorizovaná firma, která má již více než 20. letou zkušenost s měřením radonu a ochranou staveb před jeho účinky. Měří radonový index pozemku pro stavební povolení i ekvivalentní objemovou aktivitu radonu (OAR) v hotových stavbách. Měření radonu provádí v průběhu celého roku a protokol vám vyhotoví již do 14 dnů od objednání.

Sídlo společnosti je v Českých Budějovicích, ovšem měření radonu provádí v celém jihočeském kraji, po dohodě i po celé ČR. Kromě měření radonu poskytují zdarma radonové poradenství a stavební dohled nad protiradonovým opatřeními. V případě naměření radonu spolupracují na vyhledávání zdrojů radonu a následném odstranění zvýšených koncentrací radonu. Využijte jejich profesionálních služeb a získejte zdravý a bezpečný domov, který nebude ohrožovat radon.