Korálkování

Mezi nejstarší metody výroby ozdobných předmětů, zdobených užitkových předmětů, náboženských předmětů, talismanů a amuletů patří korálkování – zdobení pomocí korálků.

 

Dostupnost nepřeberného množství korálků různých druhů, provedení, barev i velikostí a velkého množství různých bižuterních komponentů nabízí řadu možností pro kreativní tvoření. Zdobení pomocí korálků a výroba korálkových ozdob je omezena pouze kreativitou a šikovností výrobce. Jednoduchý výrobek dokáže vyrobit i laik bez použití speciálních výrobních pomůcek za velice krátkou dobu. Z korálků lze ale vyrábět i složité výrobky, které se bez zkušeností, zručnosti a potřebných pomůcek vyrábět nedají.

Techniky korálkování dělíme do dvou základních skupin. Jedná se o tkané korálkování, které se provádí přímo na tkalcovském stavu, a na netkané korálkování, které se provádí pouze pomocí jehly. Netkané korálkování zahrnuje řadu technik. Mezi nejjednodušší způsoby patří jednoduché navlékání, při kterém se na nit (vlasec) navlékají jednotlivé korálky. Tuto techniku zvládne opravdu každý. Přestože se jedná o velice jednoduché korálkování, lze navlékáním vytvořit zajímavé výrobky. Záleží zejména na výběru a vzájemné kombinaci jednotlivých korálků.

Mezi nenáročné techniky patří také našívání korálků. Pomocí této techniky si každý může jednoduše a originálně ozdobit oblečení a jiné látkové výrobky. Složitější technikou je trojrozměrné korálkování. Pomocí této techniky lze z korálků vytvářet trojrozměrné ozdoby – např. různá zvířátka či postavičky.

Z korálků lze také šít šperky. Tato technika je již složitější a vyžaduje určité zkušenosti a zručnost, umožňuje však výrobu krásných a efektních výrobků od náramků, čelenek, broží až po náušnice či prsteny.

V různých časopisech a na Internetu lze najít spoustu návodů a rad, jak si vyrobit vlastní originální výrobek z korálků.

Pokud se rozhodnete vyrobit si vlastní ozdobu z korálků, vše potřebné seženete ve firmě Beads 4U s.r.o. z Jablonce nad Nisou nebo u jejích obchodních partnerů kdekoli v České republice.

http://www.beads4u.cz/nabidka-kategorie/koralky/?kategorieId=185

http://www.beads4u.cz/cz/kontakt/clanky/

http://www.beads4u.cz/cz/kontakt/clanky/koralkovani/