Proč a jak si chránit sluch

Porucha sluchu a nedoslýchavost je nevratný stav. Působení hluku na náš sluch se sčítá. Mysleme na prevenci před poškozením sluchu již v době, kdy žádné problémy nemáme.

 

Poruchy sluchu mohou mít řadu příčin. Nejčastější příčinou však stále zůstává vystavení sluchu dlouhodobě vysokému hluku. Vzhledem ke zvyšujícímu se hluku v běžném prostředí se poruchy sluchu objevují u stále mladších lidí. Řada lidí si první příznaky problémů se sluchem ani neuvědomuje. Většina lidí nevěnuje pozornost tomu, že špatně rozumí některým slovům nebo že hůře rozumí, pokud je na pozadí mluveného slova slyšet hudba. Někteří lidé přestávají slyšet určité tóny. Nejzřetelněji lze pozorovat zhoršování sluchu, pokud je potřeba zvyšovat hlasitost rádia či televize.

Hluková zóna poškozující lidský sluch začíná zhruba na 85 dB. Tato hladina hluku bývá dosažena při silnějším dopravním ruchu.

Pokud zvýšený hluk působí dlouhodobě, dochází ke zhoršení sluchu. Jestliže člověk pracuje v hlučném prostředí, měl by si automaticky svůj sluch chránit. Povinností každého zaměstnavatele je na pracovištích s hlukem vyšším než 80 dB zajistit zaměstnancům pomůcky chránící jejich sluch. K základním ochranným pomůckám chránících sluch patří ušní zátky a mušlové chrániče. Řada zaměstnanců však ochranné pomůcky bránící poškození sluchu nepoužívá a argumentuje tím, že je tyto pomůcky omezují, že jim jsou nepříjemné a ušní zátky je v uších tlačí.

Na pracovištích, kde mají zaměstnanci k dispozici ušní zátky uvex se používání těchto ochranných pomůcek výrazně zvýšilo. Výrobci ušních zátek uvex se zaměřili nejen na účinnost tlumení hluku, ale i na komfort nošení. Ergonomický tvar ušních zátek uvex se optimálně přizpůsobuje lidskému zvukovodu a příjemný materiál, ze kterého jsou vyrobeny, zaručuje maximální komfort.

Všechny výrobky značky uvex jsou dále vyvíjeny na základě nejnovějších výsledků výzkumu fyziologie a technologie, které zajišťují výrobkům vyšší funkčnost. Výrobky uvex své uživatele neomezují, podporují přirozený pohyb lidského těla, snižují zátěž a tím maximalizují komfort uživatelů.

Dodavatelem ušních zátek a kompletního sortimentu ochranných pracovních pomůcek značky uvex v České republice je společnost UVEX Safety CZ, k.s. z Rychnova nad Kněžnou.

http://www.uvex-safety.cz/cz/produkty/ochrana-sluchu/vyhody-produktu