Izolační vlastnosti oken

Kvalitní okna zamezují nežádoucím únikům tepla. S vývojem stavebnictví a nových technologií se konstrukce oken mění.

V minulosti se v obytných budovách používala zejména okna dvojitá – takzvaně špaletová. Tato okna měla dva okenní rámy, které byly obvykle spojeny dřevěným obložením. Výhodou těchto oken byly dva okenní rámy a dvě okenní křídla. Poměrně velká vzdálenost vnějších a vnitřních oken zajišťovala minimální únik tepla ostěním, které zůstávalo poměrně teplé, a nekondenzovala na něm pára. Nevýhodou byla složitější instalace do stavebních otvorů, údržba a čištění. 

Se začátkem výstavby panelových domů se začala vyrábět okna zdvojená (tzv. paneláková). Jedná se o okna s jedním dřevěným rámem, v němž byla dvě sešroubovaná křídla. Výhodou těchto oken byla snazší výroba, nižší cena a jednoduchá montáž. Tato okna obvykle špatně těsní mezi rámem a zdivem. Zde dochází k velkým únikům tepla, promrzání zdi, kondenzaci vodních par a vzniku plísní.

V současnosti se téměř výhradně používají okna jednoduchá, zasklená izolačním dvojsklem či trojsklem. Díky osazení oken do zdiva pomocí polyuretanové pěny nehrozí netěsnosti mezi okenním rámem a zdivem.

Při odborné instalaci kvalitních izolačních oken místo oken starých každý pozná úspory za vytápění.

Pokud se majitel nemovitosti rozhodne pro výměnu oken, určitě by se měl poradit s odborníkem, který doporučí nevhodnější typ a způsob řešení.

Mezi zkušené firmy zabývající se výměnou oken a zateplením domů patří společnost Stav Agency s.r.o. z Liberce. Odborní pracovníci firmy každému poradí s výběrem nejvhodnějších oken. Společnost Stav Agency nabízí také kompletní realizaci včetně zajištění potřebných povolení.