Vznik dalekohledu

Optik Hans Lippershey patentoval první dalekohled. Na jeho poznatky pak navázal Ital Galileo Galiley a později pak Johannes Kepler. Stejně jako dříve i dnes dalekohledy přináší lidem mnoho poznání a otevírají brány do světa noční oblohy, do tajů přírody kolem nás. Pro mnoho z nás nejsou dalekohledy jen nástrojem při realizaci zájmové činnosti ve volném čase, ale jsou i pracovním nástrojem (policie, myslivci, vojáci). Použití dalekohledů je stejně široké a pestré jako jejich nabídka na trhu. Dalekohled je optický přístroj určený pro různé aktivity a příležitosti.

Dalekohled je přístroj k optickému přiblížení pomocí dvou soustav čoček nebo zrcadel, objektivu a okuláru, kterým se obraz pozoruje. Podle konstrukce objektivu se dalekohledy dělí na refraktory (čočkový dalekohled) a reflektory (zrcadlový dalekohled). Nedokonalostí čočkového dalekohledu je barevná vada. Dalekohled, který má korigovanou barevnou vadu je achromatický dalekohled. Barevnou vadou netrpí zrcadlové dalekohledy. Dalekohled s parabolickým primárním zrcadlem poskytuje pozorovateli špičkovou kvalitu obrazu. Pokud pozorovatel nemá tak vysoké nároky na kvalitu pozorovaného obrazu, je naprosto dostačující dalekohled s kulovým zrcadlem, který je výrazně levnější něž dalekohledy s parabolickým zrcadlem.

Mezi přední výrobce dalekohledů se řadí společnosti Bresser, Nikon, Meopta, Fomei, Bushnell, Yukon. Nejširší a plnohodnotnou nabídku dalekohledů, puškohledů a nočních vidění nabízí dalekohledy-http://www.dalekohledy-puskohledy.cz/puskohledy.cz
Při výběru dalekohledu byste měli vycházet z účelu použití a technických parametrů dalekohledu. Důležité nejsou pouze informace o zvětšení a průměru dalekohledu, ale také zorný úhel, zorné pole, relativní světelnost, optický výstup. Při pozorování objektů při zhoršených povětrnostních podmínkách oceníte úpravu čoček, případně fakt, že je dalekohled plněn dusíkem.
Dalekohledy jsou podle účelu použití děleny do čtyř skupin: dalekohledy astronomické, dalekohledy pozemní, divadelní sluchátka a triedry. Triedr je nejčastěji binokulární přenosný dalekohled, který je tvořen soustavou čoček a hranolů. V jeho názvu jsou často uváděny dvě čísla, dva technické parametry – zvětšení a průměr objektivu. Tedy triedr 8×30 je dalekohled s osminásobným zvětšením a průměr jeho objektivu je 30mm.

Dalekohled je příhodným dárkem pro vaše blízké. Nejenže uděláte obdarovanému radost z dárku samotného, ale dáváte mu zároveň užitečnou věc, která rozšíří jeho obzory. Stačí jen rozhodnout, jaký typ by vašemu blízkému udělal největší radost. Zda by rád pozoroval vesmír a využije hvězdářský dalekohled, nebo je vášnivý turista, kterému chybí kvalitní turistický dalekohled. Je snad obdarovaný milovník divadla, tak neváhejte vybrat divadelní kukátko v luxusní krabičce. Pokud máte v rodině zapáleného myslivce, pak nešlápnete vedle, když mu koupíte špičkový lovecký dalekohled. Je váš blízký „věčný pozorovatel“ pak neváhejte vybírat z pozorovacích dalekohledů. Výrobci nezapomněly ani na milovníky jachtingu a mořeplavby, pro ně je nachystána široká nabídka dalekohledů vhodných na tyto aktivity.