Porod a oddech

Porod a narození děťátka hraje nejen v životě partnerů, ale hlavně v životě ženy důležitou roli. Je to moment, po kterém se vše změní minimálně o tři sta šedesát stupňů, nic už nebude takové, jako předtím. Řeč není jen o každodenním fungování a stereotypu, ale je třeba hovořit io ženském těle, které projde obrovskou změnou. Ta se projevuje individuálně, s rozličnou intenzitou av různé délce.

 

Šestinedělí

S poporodním obdobím se spojuje pojem šestinedělí. Znamená to především čas, který je naléhavě potřebný k zotavení ženského těla. Na to, aby se dostalo zdravotně do formy, v jaké bylo před porodem. Nejdříve po šesti týdnech bude tělo v jakém-takovém pořádku a bude schopné ať už na fyzickou zátěž, nebo vyšší výdej energie. Nejednou je však zapotřebí mnohem delší čas na poporodní reparaci než jen šestinedělí. Každá žena však odhadne své síly sama a nejlépe uzná za vhodné, co může a co ne.

 

 

 

Změn je mnoho

Žena se po porodu musí smířit s více skutečnostmi, ke kterým bezesporu patří dlouhodobá únava, nespavost či nový člověk, který je na ní závislý. Také je tu závislost na muži, bez něhož pomoci by byl čas po porodu více než náročný. Pravidelné buzení v noci nepřispívá jako zevnějšku ženy, tak i psychickému stavu matky. Proto je důležité být v harmonickém prostředí, které působí přinejmenším klidně.

 

Znovu do formy

Tak jako každou ženu, i tu po porodu začnou přepadávat myšlenky na hubnutí. Neměly by však být až příliš odvážné a rapidně, protože mateřské mléko po těhotenství je náchylné na rychlé snížení váhy, žena by tak o něj mohla přijít a nechtěně obrat své miminko o potřebné živiny, které obsahuje pouze mateřské mléko a dítě je nezbytně potřebuje. Hubnutí by mělo být hlavně zdravé, pomalé a tím pádem i účinné.