Dalekohledy

Na úvod trošku historie… Před více jak 400 lety, přesně 2.října roku 1608 si jako první nechal patentovat dalekohled holandský optik Hans Lippershey. Díky jeho poznatkům a za pomocí zdokonaleného dalekohledu, které spočívalo v tom, že byl složený ze spojky a rozptylky, už o rok později italský vědec Galileo Galilei učinil několik převratných objevů. Např. měsíce planety Jupiter, nebo sluneční skvrny. Bohužel pozorování slunce se mu stalo osudným a oslepl. Na zdokonalení dalekohledu se podílel i Johanes Keller.
To, že jsou dalekohledy nezbytnou výbavou myslivců, lovců, příp. vojenských či policejních jednotek je fakt. K čemu tedy může sloužit dalekohled při obyčejných procházkách? Umím si docela dobře představit, že někteří turisti, zvláště při delších výšlapech jej z batohů vyřadí, protože je zbytečně těžký, zabírá místo a je celkem nepotřebný. Ve skutečnosti se pro vás dalekohled může stát nepostradatelným pomocníkem, který vám může ušetřit kilometry navíc v neznámém terénu. Díky němu, si můžete prozkoumat trasu dopředu a zvolit nejschůdnější cestu. Určitě pro vás bude také zajímavé pozorovat zvěř, či ptáky ve volné přírodě a možná zjistíte, že známé obzory nejsou pro vás tak známé, až je spatříte v hledáčku dalekohledu. Potom zjistíte, že dalekohled není zbytečností ve vašem batohu, ale stane se vítaným pomocníkem a společníkem.
Rozlišujeme dva typy dalekohledů – monokuláry (pozorovací dalekohledy) a binokuláry, česky řečeno jednooké a dvouoké. Hlavními parametry dalekohledu jsou zvětšení a světelnost. Velkým omylem při vybírání dalekohledu je skutečnost, že si většina zákazníků myslí: čím větší je zvětšení dalekohledu, tím lépe. Skutečnost je taková, že čím větší je zvětšení, tím víc se zužuje zorné pole a tím pádem uvidíte obraz velmi omezeně co do šířky. Na druhou stranu s dalekohledem s menším zvětšením neuvidíme detaily obrazu. To znamená, pro pozorování krajiny je lepší dalekohled s menším zvětšením, při tomto pozorování pro nás nejsou podstatné detaily, ale šířka obrazu, čili pozorované krajiny či obzoru. Při pozorování života v přírodě nám dobře poslouží dalekohled s větším zvětšením, protože lépe uvidíme např. veverku v koruně stromu, nikoliv celý strom.
Na dalekohledy-puskohledy.cz můžeme vybírat i zoom dalekohledy, to jsou dalekohledy vybaveny proměnlivým přiblížením. Tyto dalekohledy nesou označení např. 8-12×25. První údaj nám označuje rozsah přiblížení a druhé číslo je průměr čočky. Výhodou je, že díky zoom dalekohledu můžete pozorovat jak nablízko tak na dálku. Můžete si pozorovaný objekt, či obraz přiblížit, a posléze i detailně prohlédnout. Kromě výhod má bohužel i svá negativa. Tím prvním je konstrukce dalekohledu, díky ní jsou většinou dražší, mají vyšší hmotnost a tudíž jsou náchylnější k pádu a jeho následnému poškození. Mají menší zorné pole a více optických článků – to vše vede k větším světelným ztrátám.