Bardejov ožije atrakcemi historického jarmarku

Přijďte se pobavit na legendární Bardejovský jarmark

 

Od čtvrtka 24. do neděle 27. srpna 2017 ožijí uličky starobylého nejkrásnějšího historického města na Slovensku netradičním ruchem obchodníků, řemeslníků a návštěvníků. Ve městě plném památek UNESCO se bude opět konat již další ročník historického a novodobého Bardejovského jarmarku. Zúčastní se ho více než 500 trhovců, kteří budou na ploše více než 4 800 m2 nabízet spotřební zboží, občerstvení, typické gurmánské speciality jarmarku, ale i množství zábavních atrakcí a lunaparků. Nebude chybět ani představení tradičních folklorních řemesel s ukázkami tvorby a výroby v atraktivní „Uličce řemesel“ na Radničním náměstí. Slavnostní otevření Bardejovského jarmarku se uskuteční dne 24. srpna 2017 v 16.00 hodin na Radničním náměstí. Informuje o tom ředitel Oblastní organizace cestovního ruchu (OOCR) „ŠARIŠ“ – Bardejov Ing. Radomír Jančošek.

 

„Bardejovský jarmark je nejvýznamnější a nejnavštěvovanější každoroční akcí v Bardejově a významným tahákem cestovního ruchu na severovýchodě Slovenska. V době konání jarmarku jsou ubytovací zařízení v okrese obvykle vyprodaná. Vítáni jsou všichni návštěvníci od jednodenních, až po ty co si rezervovali několik pobytových dní. I tento rok připravili organizátoři bohatý kulturní program všech hudebních žánrů – vystoupení folklorních souborů, hudebních kapel a domácích a zahraničních uměleckých těles. Jarmareční týden už v pondělí odstartuje 25. ročníkem vědecká konference s mezinárodní účastí věnovaná problematice městských památkových center. V interiéru Polsko – slovenského domu se objeví nejkrásnější výpěstky ovoce a zeleniny domácích zahrádkářů a pro ty, co se nebojí, je nachystaný sklep tohoto domu se strašidly. I letos v sobotu 26. srpna 2017 pojede z Košic do Bardejova a zpět historický motorák „Bardejovská střela“ http://www.khkv.sk/–2-18-historicky-motorakmi-na-bardejovsky-jarmok. Zajímavou doprovodnou událostí bude VÝSTAVA AUTOMOBILŮ – AUTOSALÓN 2017 před ŠH 25. srpna – 26. srpna 2017,“ zve R. Jančošek.

 

Dodává, že akci letos ozdobí hvězdy jako KANDRÁČOVCI, CELESTE BUCKINGHAM, HORKÝŽE SLÍŽE, místní kapely FROM THE INSIDE, LIQUID ERROR, REFRESH, DIP, folklorní soubory, ale i zahraniční účastníci ze Slovinska, Ruska, Polska a další. Jarmark má významný ekonomický efekt, příjmy do rozpočtu města z jarmarku v roce 2015 byly spolu 94 611 eur. Klid, veřejný pořádek a dopravní disciplínu během něj zajišťují v úzké součinnosti příslušníci MSP Bardejov a Okresního ředitelství PZ Bardejov. Během 4 dní je nasazeno 50 příslušníků městské policie a cca 190 policistů OR PZ Bardejov.

 

POBROBNÝ PROGRAM 46. NOVODOBÉHO  BARDEJOVSKÉHO JARMARKU

 

Čtvrtek 24. 8. 2017

12:30      FS SAMI SEBE,  DUO ROZMAJ,  FS TARNOVCAN

14:00     HARMÓNIA BAND

14:30     DONSKÍ KOZÁCI

15:25     GRČE – SLOVINSKO

16:00    SLÁVNOSTNÉ OTVORENIE JARMOKU

17:00     KANDRÁČOVCI

18:00     JOŽKO JOŽKA

18:15     VIRTUOSI DI PRAGA – „OLDŘICH VLČEK“

19:40     VARGOVČAN

20:15     ĽH STROPKOVIANI A MARIANNA ŽELEZNÁ

21:00     CELESTE BUCKINGHAM

22:00     SUHA JUŽINA COUNTRY SWING BAND – SLOVINSKO

23:00     STEHY – Bardejov

22.00 hod.   SUHA JUŽINA COUNTRY SWING BAND – SLOVINSKO

23.00 hod.   STEHY – BARDEJOV

 

Pátek 25. 8. 2017

11:00     DFS SABINÍK ZO SABINOVA

13:00     LETNÉ TÁBORY BOBORLAND

14:00 – 24:00    BARDROCK 2017 – 19. ročník rockového festivalu

14:00     FROM THE INSIDE – BJ

15:00     LIQUID ERROR  -BJ

16:15     REFRESH – BJ

17:30     NO BRAKE  – SL

18:30     DIP – BJ

20:00     THE PARANOID – BA

21:30     ENDLESS MAIN – ZV

22:30     ATMOSFERIK  -BA

 

Sobota 26. 8. 2017

12:00    DFS HERTNÍK,  TARNOVČAN, FS – REŠOVIAN

13:30    GRČE   – Slovinsko

14:00   „DEVČATA“-   Rusko

14:30    PUĽS – PO

16:00    MISSISSIPPI MIXTAPE

17:30    OCTOPUS – BJ

18:45   THE CARDINALS  – BJ

20:00    INFLUENS – BJ

21:15   KALI a PETER PÁNN

22:15   PROJEKT AVARD KLAN (PL+SK)

 

Neděle 27. 8. 2017

13:00    ŠČABAŤUCHA z Minsku a taneční soubor  ĽULEČKA

14:00    SAXOPHONE SYNCOPATORS – swing

15:30    BIG BAND PL

17:00    ŠARIŠANCI

18:00    KATARÍNA PALUBOVÁ (kytara + zpěv)

18:30    SUSANE (zpěváčka z Polska)

19:30    MEDIAL BANANA

21:00    HORKÝŽE SLÍŽE

 

Město Bardejov a okolí jsou jedněmi z nejlepších míst pro trávení volného času. Akce pořádané Bardejovskými lázněmi a městem Bardejov spolu se stálými zařízeními, dělají tento méně poznaný kout severovýchodního Slovenska velmi atraktivním pro jednodenní, víkendovou i pobytovou turistiku jednotlivců, dvojic a rodin s dětmi. A to jak pro cykloturisty a běžce, tak i pěší turisty. Délka vybudovaných a udržovaných, navzájem propojených čtyř tras od minulého roku dosahuje spolu 7 km. Tvoří ji dva léčivé singletracky – Napoleon a Čerešenka, Kyslíková cesta Mihaľov – Bardejov a Kyslíková dráha v Bardejovských lázních.

Návštěvníci se těší i ze stálé atrakce – bronzové sochy kata v životní velikosti, která od 4. července 2016 zdobí Radniční náměstí Bardejova. Bardejov je historické město zapsané do seznamu Světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Právem se pyšní opakovanými prvenstvími v soutěži o Nejkrásnější město Slovenska. Návštěvníci zde mohou obdivovat Radniční náměstí s nádhernými gotickými měšťanskými domy, Bazilikou minor Sv. Egídia, s bývalou Městskou radnicí – první stavbou renesance na území Slovenska, v níž je umístěna expozice Šarišského muzea.

 

V Bardejovských lázních se během roku konají atraktivní akce, jako jsou Otevření lázeňské sezóny, Bardejovské lázeňské dny, Alžbetinský den, Folklorní festival, Pivní festival, Hornošarišský Vinný festival. Tyto tradiční akce bývají spojené s bohatým kulturním programem. Součástí jsou také atrakce a různé animační aktivity pro děti, prezentace a prodej tradičních řemeslných a jiných výrobků. Areál lázní je každý den otevřený i pro širokou veřejnost. Během léta je mezi rodinami s dětmi velmi oblíbené venkovní koupaliště a nová odpočinková a sportovní zóna určená pro nejmenší turisty a rodiny s dětmi. Hosté mají na výběr i ze dvou wellness komplexů. Větší Wellness SPA – bazénový a saunový svět je v hotelu Ozón a menší je v kongresovém čtyřhvězdičkovém hotelu Alexander.

Oblíbená je i Lesnická naučná stezka ČIERNA MLÁKA v Bardejovských lázních a tamní Skanzen – Muzeum lidové architektury. Příjemným cílem výletů je i agroturistické zařízení v Stebnícké Huti Sluneční Majer a Zborov. Z Bardejovských lázní přes Zborovský hrad je vybudovaná okružní naučná stezka. Bardejov a okolí jsou ideální destinací pro strávení rodinné dovolené, či výletu. Z Prešova je to 40 minut (cca 40 km), z Košic 1 hodina (80 km), z Popradu 90 minut (100 km).

Nejnovější člen OOCR „Šariš“ – Bardejov, město SVIDNÍK, leží v severní části Šariše, v Nízkých Beskydech, u soutoku řek Ondava a Ladomírka. Je centrem podduklanského regionu. Dominantou centra je socha armádního generála Ludvíka Svobody. Kapitolu válečných dějin dokumentuje Vojenské muzeum ve Svidníku. V muzeu jsou autentické fotografie z bojů, osobní památky, různé druhy zbraní a nálezy z bojišť o Dukelský průsmyk. V parku nedaleko muzea se nachází externí expozice těžké vojenské techniky. Ve městě Svidník se nachází i Slovenské národní muzeum – Muzeum ukrajinské kultury. Jeho součástí je skanzen lidové architektury se vzácným dřevěným chrámem a Galerie Dezidera Millyho. Ve městě je vodní svět Aruthenia Svidník s krytými bazény a wellness.

Památník Československé armády na Dukle je národní kulturní památka a patří k nejnavštěvovanějším místům regionu. Připomíná Karpatsko-dukelskou vojenskou operaci, z podzimu 1944, při níž padlo přes 60 tisíc sovětských a československých vojáků. Památník vysoký 28 m doplňuje bronzová socha Jana Kulicha s názvem Žalujem (1949). Bývalé bojiště lze spatřit z nadhledu, který návštěvníkům poskytuje vyhlídková věž. V areálu přírodního muzea jakož i kolem cesty do Svidníka je rozmístěno 55 kusů různé těžké bojové techniky z druhé světové války. Zdroj: www.vhu.sk

Více je na: www.bardejov.sk, www.kupele-bj.sk, www.svidnik.sk