Aktivní uhlí

V roce 1999 jsme se pustili do výroby a prodeje uhlíkatých materiálů: v Ostravě jsme založili společnost RESORBENT. Specializujeme se na nabídku uhlíkatých materiálů v jejich nejširší podobě, která zahrnuje takové položky, jako je antracit, koks, uhlí, petrolejový či smolný koks. Mezi našimi zákazníky jsou nejenom české firmy, ale i významné zahraniční společnosti. Naše produkty exportujeme především do Evropy.

 

Vynikající renomé si získal i důležitý sorbent, a tím je aktivní uhlí. Zákazníkům, kteří ho využívají zejména při čištění vzduchu a vody, nabízíme i jeho reaktivaci. Aktivní uhlí se vyznačuje jednou mimořádně zajímavou vlastností: díky tomu, že je hodně porézní, umí na sebe navázat nežádoucí látky, které znečišťují vodu nebo vzduch. Nejčastěji se vyrábí z černého uhlí, kokosových skořápek a dřevní hmoty, kdy při teplotě 800 – 900 °C vznikají různě velké póry. Tomuto procesu se říká aktivace.

Hydroantracit, to je vytříděné, nadrobno drcené aktivní uhlí, které se používá především k čištění vody, ať už jde o pitnou, bazénovou nebo průmyslovou. Přesněji řečeno, hydroantracit umí tuto vodu zbavit mechanického znečištění. Výborně ho lze kombinovat třeba s křemičitým pískem.