Řecká Kréta

5. největší ostrov ve Středozemním moři a největší z ostrovů Řecka se rozkládá na území 8.336 km2. Ostrov měří 260 km od východu k západu. Její šíře se pohybuje od 60 kilometrů na nejširším místě a pouhých 12 kilometrů v místě nejužším. Pobřeží Kréty má na délku 1.050 km. Ze severního směru je ostrov omýván Krétským mořem, od jihu mořem Libyjským. Krétský povrch vyniká vysokým pohořím, které udává jeho ráz. Nejvyšší horou je Mt. Psiloreiti o výšce 2.456 m.n.m. v pohoří Idi. I další hory mají úctyhodnou výšku.

Trvale žije na ostrově více než 600.000 ostrovanů. Takřka polovina z nich našlo svůj domov v největších městech. Dnes je hlavním městem ostrova Heraklion. Nebylo tomu tak ale vždy. Dříve byla hlavním městem Chania. Obě města mají mezinárodní letiště.

Kréťané jsou bezesporu hrdí a pohostinní lidé. Nikam se neženou a řadí se k nejdéle žijícím lidem na světě. Vděčí za to hlavně olivovému oleji, kterého jsou největší konzumenti na planetě. S olivovým olejem se v nejrůznějších formách turisté střetávají během celého pobytu. Dokonce i místní sladkosti bývají především ztužený olivový olej s cukrem.

Krétu je možné rozdělit na 4 kraje. Těmi jsou západní Chania, následuje Rhetymno, Heraklion a konečně Lassithi. Hlavními městy jsou Chania (60.000 obyvatel), Heraklion (120.000 obyvatel), Rhetymno asi 25.000 obyvatel a nejmenší Ag. Nikólaos s jen asi 7.000 obyvateli. Z pohledu návštěvníků Kréty je ovšem lepší dělit ostrov jen na tři regiony. Jsou jimi východní, střední a západní Kréta. Turistické brožury pak Krétu často dále dělí na jižní a severní pobřeží.

Sever Kréty

Severní část Kréty je významně ovlivňována turistikou. Turistická střediska se nacházejí rozprostřena po celé délce. Prázdninová střediska podél pobřeží propojuje hlavní silnice. Té se někdy říká Krétská dálnice. Krétské moře bývá klidnější. Voda v něm teplejší a pláže klesají do vody jen mírně. Tato část je proto vhodná k rodinné dovolené a skvěle se tu budou cítit i horší plavci. K tomu všemu je moře ve zdejších zálivech téměř bez vln. Návštěvníci Kréty si tady mohou připadat jako na koupališti.

Jižní pobřeží

Jižní pobřeží ovlivňuje turismus jen málo. Turisty tady neobtěžují diskotéky a davy dalších lidí. Dovolená je tu klidná a pohodová.. Moře podél jižního pobřeží bývá studenější a docela často tady fouká. V moři se v některých místech vyskytují silné proudy. Místa ke koupání se prudce svažují do hloubky. Jih ostrova není moc vhodný pro horší plavce. Nejsou tu k dispozici ani aquaparky. Na druhou stranu je tady moře vhodnější pro potápění.

Krétská východní část

Východní Kréta se rozkládá od východu kraje Heraklion přes celé Lassithi. Lassithi je mimochodem nejvyprahlejší částí ostrova. I tak se zde daří olivovníkům. Ráz krajiny diktuje nepříliš vysoké, zato však drsné horstvo Tripti. Východní část ostrova je místem kontrastů. Lidnaté turistické regiony na severním pobřeží se postupně mění v klidné, prakticky liduprázdné obce na východním a jižním pobřeží. Vnitrozemí je zaměřeno převážně na zemědělství. Ve srovnání se západní Krétou je vcelku chudé.

Okolí hlavního města Agios Nikolaos je častým a oblíbeným cílem pořadatelů zájezdů. V okolí letovisko Stalida čeká na turisty spousta noční zábavy. Ke shlédnutí lákají tradiční vesničky a nachází se tu také populární palmová pláž Vai.

Střední Kréta

Nejvíce turistů míří právě sem. A to buď rovnou do hlavního města Heraklionu, či do některého z letovisek na severním pobřeží. Těch je tady skutečně hodně. Zajímavé je, že asi 50% veškerých ubytovacích kapacit na ostrově leží v této oblasti. Střední Krétě vévodí pohoří Ida. To lze přeložit Bílé hory. Od východu sem zasahuje pohoří Dikti. Na jihu se nachází planina Messara. Ta je jedním z nejúrodnějších míst ostrova. Díky tomu se střed ostrova stal hlavním centrem zemědělství.

V této oblasti se nachází spousta významných archeologických památek. Nejdůležitějším je bezpochyby palác Knossos nedaleko Heraklionu. Kromě příjemných letovisek a dobrých pláží je tato krétská oblast výhodná i kvůli možnosti poznávání Kréty. Z letovisek je to jen kousek do velkých měst Rhetymno a Heraklion. Dá se do nich rychle dopravit autobusem či lodí. Zapůjčený automobil pak přibližuje celou Krétu.

Západní Kréta

Západní region je nejzelenější a nejhornatější částí ostrova. Krajině vévodí nepřehlédnutelné Bílé hory (v překladu Lefka Ori). Jejich výška dosahuje 2.500 m.n.m.. Pohoří se prudce svažuje do Libyjského moře a k nalezení jsou tu mnohé soutěsky a kaňony. Nejznámější z nich je soutěska Samaria. Ta je druhou nejdelší a současně nejhlubší soutěskou Evropy.

Západní část Kréty je vcelku úrodná. Pěstují tady spoustu oliv a citrusových plodů. Sever skýtá množství vynikajících pláží a turistických cílů. Leží zde i 2 nejhezčí města Kréty Chania a Rhetymno.