Nakupujte moderní elektronické cigarety jenom u známých výrobců

Množství prodaných elektronických cigaret každým rokem roste. Oblibu v elektronickém kouření objevily všechny skupiny kuřáků. Důvodů, proč se pro kouření e-cigaret rozhodnout je celá spousta. Mezi největší přednosti patří skutečnost, že s elektronickou cigaretou můžete každý rok ušetřit zajímavý finanční obnos. Nezanedbatelnou předností je též menší zátěž pro organismus kuřáka i jeho blízké okolí. U klasických cigaret totiž do plic kromě nikotinu vpravujete též dehet a další neméně toxické látky, které se vytváří při hoření cigaretového tabáku a také papírku. Během kouření elektronické cigarety vpravujete do svých plic pouze páru spolu s určitým množstvím nikotinu, který však samozřejmě není tak úplně bez rizika a právoplatně patří do kategorie pro tělo nebezpečných látek.

V poslední době se však šíří řada poplašných zpráv, které říkají, že kouření ecigaret je o mnoho rizikovější, než kouření klasické cigarety, a že může být za konkrétních okolností také životu nebezpečné. Tyto informace však musíme uvést na pravou míru. Nejnebezpečnější jsou náplně do elektronických cigaret, u kterých bohužel mnohdy hned na první pohled nevíme, co přesně obsahují. Z tohoto prostého důvodu je nutné kupovat jak samotné e-cigarety, tak e-liquidy pouze u prověřených výrobců, kteří se mohou prokázat platnými certifikáty. V opačném případě může být elektronické kouření skutečně rizikové.

Díky levným padělkům ecigaret a e-liquidů se o tyto komodity začaly zajímat také orgány Evropské unie. Pokud by 3 členské státy Evropské unie prodej e-cigaret ze zdravotních důvodů zakázaly, EU by musela v nejbližší době přijmout celoplošný zákaz volného prodeje. V takovém případě by bylo možno získat elektronickou cigaretu a náplně do ní jen v lékárnách s lékařským doporučením.

Němcova selská mlékárna Radonice rozvíjí péči o své zákazníky

Na aktuálních 18 druhů mlékárenských výrobků se v posledních týdnech rozrostl počet produktů, které v současné době dováží za svými zákazníky Němcova selská mlékárna Radonice. Nejnověji si mohou zákazníci objednat tři druhy pařených sýrů, a to Radonickou parenicu, Radonickou kolibu a Radonický korbáčik.
Sýry jsou pařeny ve vlastní šťávě a díky tomu si zachovávají šťavnatost a typickou sýrovou chuť. Do konečné podoby jsou korbáčiky a parenica motány ručně, takže každý jednotlivý kus je „originál“. Parenici lze zakoupit buď ryze přírodní a jemně nasolenou, nebo uzenou bukovým dřevem, stejně tak jako kolibu. Tu lze zakoupit i nerozkrájenou, v kilogramovém balení. Všechny uvedené sýry obsahují 25 procent bílkovin a 16 procent tuků.
Vysoký podíl bílkovin a tuků obsahuje již základní surovina – mléko, z níž se na farmě v Radonicích vyrábí veškerý sortiment. To pochází z druhého největšího stáda dojného plemene skotu Jersey v ČR, které je známo vysokým obsahem těchto klíčových ukazatelů kvality mléka. Zákazníci přitom vyšší obsah těchto látek v mléce a výrobcích z něj podle průzkumů, které si průběžně dělají autoři projektu „Mléko z farmy“ – Stanislav Němec a Jan Miler, stále více požadují. To byl také důvod k investici do založení stáda, jehož dojnice jsou schopné produkovat mléko o tučnosti kolem 4,5 procenta a více, a o obsahu bílkovin ve výši nejméně 3,3 procenta. Vzhledem k tomu, že tuk je nositelem chuti, mají díky kvalitní surovině zákazníci Radonické mlékárny k dispozici nejen maximálně čerstvé, ale také chuťově výrazné mlékárenské výrobky, o nichž lze s trochou nadsázky konstatovat, že jsou vyráběny z nejkvalitnějšího mléka na území ČR. Největší stádo plemene Jersey se sice chová na školním statku v Lánech, mléko z tohoto chovu ale končí v anonymní směsici mléka v mlékárnách.
Všechny výrobky Němcovy selské mlékárny Radonice jsou pasterované, včetně mléka samotného, takže to již není nutné před konzumací převařovat ani jinak upravovat. Pasterace je přitom jedinou technologickou úpravou mléka v Radonicích, veškeré produkty se vyrábějí tradičními, přirozenými postupy.
Zřejmě i díky tomu počet zákazníků Němcovy selské mlékárny Radonice stále roste, v současné době jde zhruba o 20 000 odběratelů na území několika krajů ČR. Bližší údaje o rozvozních trasách a dnech, kdy se na příslušných místech objeví „bučící dodávka“ s výrobky z této farmy, lze získat na trasy@mlekozfarmy.cz. Pakliže si někdo objedná zboží v hodnotě přes 1000 korun, může se těšit na individuální dodávku zboží přímo domů.
Mléko z farmy je společným projektem farmářů Ing. Jana Millera a Ing. Stanislava Němce, kteří za něj osobně a nezprostředkovaně ručí svými jmény. Zatímco na Millerově farmě ve Svrkyni se mléko nadojí, v Němcově selské mlékárně v Radonicích je za přísných hygienických parametrů zpracováno na konečné výrobky a pomocí vlastních aut distribuováno ke spotřebitelům. Další mléko pochází ze soukromých farem rodiny Brodských z Nehvizd, Roubíčkových ze Staré Boleslavi a pana Strnada z Rostoklat. V roce 2013 získala Němcova selská mlékárna Radonice ocenění nadace Comenius „Českých 100 nejlepších“ v oblasti „Zemědělství a potravinářství“.

www.mlekozfarmy.cz

O plemenu Jersey
Plemeno Jersey pochází ze stejnojmenného ostrova v Lamanšském průlivu u pobřeží Francie a patří k nejstarším dojným plemenům na světě. V Anglii bylo známé před rokem 1771 a těšilo se oblibě pro svou mléčnou produkci vhodnou pro výrobu másla. Skot z ostrova Jersey byl běžně označován jako Alderney, později pak jen jako Jersey. Jde o fyzicky nejmenší dojné plemeno na světě, jehož mléko se po staletí využívá k výrobě sýrů díky nejvyššímu obsahu tuku a bílkovin ze všech dojných plemen.

Doprajte si jarnú dávku zdravia

Už prvé týždne po zime sú pre mnohých začiatkom jarných prechádzok v prírode, turistických výletov, či športového vyžitia na bicykli a ihrisku. K jari však patrí aj starostlivosť o svoje zdravie. Je to ten pravý čas na jarnú očistu organizmu a relaxačné kúry. Aj preto po najväčších sviatkoch v roku prichádza proces detoxikácie. Sviatočné popoludnia spríjemňuje kávičkovanie a veľkonočné zákusky. Každý však nemusí maškrtiť len nezdravo. Pre tých, ktorí uprednostňujú vyváženú stravu, sú k dispozícii  odľahčené recepty s nízkym obsahom sacharidov, bez konzervantov a pridaných aditív. Slováci už prišli na to, že zdravie je naozaj najdôležitejšie a tak si čoraz častejšie doprajú očistnú kúru pod dohľadom odborníka, alebo oddych v kúpeľných zariadeniach. Okrem kúpeľných pobytov so špeciálnymi procedúrami, sú v obľube aj diétne programy a nastavenie jedálnička na mieru. Záujemcovia sa môžu zveriť odborníkom na zdravú výživu, masérom či terapeutom.

 

Odborník na zdravé stravovanie zo siete Norbi Update Ivan Gallo k tomu vraví: „Po zime je telo zahltené škodlivinami, baktériami a toxínmi. Navyše cez Veľkú noc si väčšina ľudí dopraje mastné, údené a presolené jedlá s umelými prísadami, ktoré ťažko možno považovať za zdravé. Častá konzumácia mäsových výrobkov zanáša a zaťažuje tráviaci systém, v hrubom čreve sa hromadia nežiadúce látky z takejto stravy a spôsobujú zdravotné komplikácie. Môžu za to pridané cukry, nadmerný prísun tukov a cholesterolu. Práve preto by mala nastúpiť jarná očistná kúra, ktorá prospieva pokožke, prečisťuje krv, povzbudzuje látkovú výmenu, dodáva energiu a aj odbúra pár kilogramov. Vhodný je na to napríklad stravovací systém Norbi Update, obsahujúci potraviny so zníženým obsahom sacharidov a bez rafinovaného cukru, ktoré sa pomaly vstrebávajú a majú nízky glykemický index.“

 

Dodal, že detoxikáciou sa telo zbavuje toxínov, teda jedov, ktoré sú všade – v ovzduší, potravinách aj v našom tele, kde ich dostávame stresom a nevhodným jedlom. Ide o zvyšky tukov, cukrov, liekov, ktoré sa rozkladajú v organizme. Pri silnej imunite si telo s nimi poradí a zdravé bunky zaberú. Obvykle však pečeň, obličky a pľúca tento nával nezvládnu. Signálmi, kedy treba telu pomôcť, sú bolesti hlavy, zápcha, nadúvanie, problémy s pokožkou, častá nevoľnosť a únava, zlý spánok.

 

„Očistnú týždňovú kúru si môžete dopriať aspoň raz za rok. Detoxikačné dni by ste si však mali dať vždy, keď spozorujete, že sa niečo deje. Aj po niekoľkých dňoch prejedania či nadmerného pitia alkoholu. Počas kúry sa jednoznačne vyhnite jedlám z fastfoodov, káve, alkoholu, fajčeniu. Naopak viac sa hýbte vonku, pridajte viac ovocia a zeleniny, ako grep, ananás,  červená repa, mrkva, uhorka, ryby, ako tuniak, makrela, losos, pstruh namiesto mäsových výrobkov, sójové potraviny namiesto mliečnych výrobkov. Zelenina, najmä čerstvá surová, ako špenát, fenikel, pór, má najlepšie močopudné a čistiace vlastnosti. Nezabúdajte na vodu, šťavy z ovocia, zeleniny, obilnín – zo pšenice, jačmeňa, ovsa, či na zelené a bylinkové čaje zo žihľavy, púpavy. Denne by ste mali vypiť minimálne 2 litre tekutín. Je to základ vyplavovania nánosov z tela. Hlavne však, očistiť sa, neznamená hladovať! Tým iba stratíte z tela vodu a poškodzujete orgány a svaly. Odporúčam však dlhodobý zdravý jedálniček. Je to skôr o rozhodnutí začať nakupovať a variť zo zdravých surovín, bez chemických aditív, najmä škodlivých cukrov, škrobov, múky,“ upresňuje I. Gallo.

 

Poukázal aj na to, že v začiatkoch odborný personál v predajniach zdravej výživy Norbi Update ľuďom môže pomôcť pri zostavení a skombinovaní stravy nielen na očistné kúry, diéty, ale aj v nákupe surovín na prípravu zdravých jedál. Keď si už gazdinky zvyknú na tento spôsob stravovania, nielenže si ich rodina vyčistí organizmus a upraví hmotnosť, ale v konečnom dôsledku zmení životný štýl.

 

,,V slovenských rodinách je takmer každodennou súčasťou kuchyne cukor, či už ako sladidlo nápojov, alebo ako prísada pri varení a pečení. Môžu ho nahradiť napríklad koreninami, zmesami, ochucovadlami zo špeciálneho radu svetoznámeho šéfkuchára Jamieho Olivera. Nájdete v ňom aj alternatívy známych detoxikačných hitov – olejových kúr, alebo medvedieho cesnaku a to cesnakové pesto, olivovú omáčku s cesnakom, či extra panenský olivový olej,“ uzatvára I. Gallo.

 

Očistné tipy

 

Varenú zeleninu pokvapkanú Update olivovým olejom si nachystáme na tanier, z ktorého môžeme jesť niekoľkokrát denne. Na obed si pripravíme zeleninovú polievku z odporúčaných druhov zeleniny, alebo zeleninový nákyp.

Zeleninový nákyp

Suroviny: 200 g karfiolu, 2 mrkvy, 1 petržlen, 2 hrste mrazeného hrášku, 70 g brokolice, 1 kaleráb, 20 g ovsených otrúb, 3 vajcia, Update strúhanka, mleté čierne korenie, Update soľ, UpdateBio kokosový tuk

Príprava: v slanej vode uvaríme karfiol a brokolicu rozdelené na malé ružičky. Očistenú a na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu varíme zvlášť v osolenej vode a pridáme aj hrášok. Všetko dáme do jednej misky, pridáme 3 rozšľahané vajcia, otruby, korenie a soľ. Ak by bolo potrebné, je možné zahustiť strúhankou. Zmes dáme na plech, príp. do kruhovej formy, predtým vymastíme maslom a posypeme strúhankou. Pečieme v predhriatej rúre na 175 C cca 45 minút. Vhodné aj ako príloha k mäsu.

Ako dezert si môžeme dopriať ovocie – grep, ananás, čierne ríbezle, čučoriedky. Na večeru môžeme opäť jesť zeleninovú polievku, alebo šalát, napríklad zelený šalát s paradajkami a bylinkami. Zapijeme bylinkovým čajom, napríklad žihľavovým, púpavovým, či mätovým.

 

Viac informácií je na www.update.sk

Strávte Veľkú noc v luxusnom Hoteli Alexandria v Kúpeľoch Luhačovice

Namiesto veľkonočného šibania a oblievania môžete stráviť nezabudnuteľné chvíle v luxusnom ALEXANDRIA**** Spa & Wellness hoteli, v najnavštevovanejších moravských kúpeľoch v Luhačoviciach. Nechajte sa tu rozmaznávať masážami, wellness procedúrami a veľkonočnými špecialitami. Akčný 4 dňový pobyt s veľkonočným hodovaním, cimbálovkou a výslužkou vás vyjde v dňoch 17.-21.4.2014 na 350 eur za osobu. Pobyt zahŕňa 4x prenocovanie, polpenziu, veľkonočné hodovanie vo Francúzskej reštaurácii, voľné vstupy do wellness a fitness centra, masáž a ďalšie benefity. ALEXANDRIA**** Spa & Wellness hotel je vlajkovou loďou wellness pobytov v Luhačoviciach so širokou ponukou wellness služieb a  relaxačných procedúr. Čarovná a nezameniteľná atmosféra luhačovických kúpeľov, spolu so špičkovými službami, sú tou najlepšou príležitosťou, ako príjemne stráviť sviatočné dni.

 

Ing. Jiří Dědek, MBA, výkonný riaditeľ kúpeľov k tomu poznamenáva: ,,Na veľkonočnú nedeľu sme už tradične pripravili sviatočný brunch formou bufetu s neobmedzenou konzumáciou veľkonočných a regionálnych jedál z mladého mäsa – teľacieho, králičieho a kuracieho. Nebude chýbať tradičná veľkonočná plnka, baránok, či mazanec. Ako welcome drink bude podávaná slivovica, alebo hruškovica. To všetko v sprievode cimbálovej muziky. Program spestrí maľovanie a predaj kraslíc. Jednolôžkové izby sú bez príplatku. Magnetom je voľný vstup do wellness centra v štýle starorímskych kúpeľov, ktorý zahŕňa rad relaxačných procedúr. Očarí aj štýlová Francúzska reštaurácia. Nechýba ani pravidelný kultúrny program vo vyhlásenom nočnom klube s prvorepublikovou atmosférou. Samozrejmosťou je požičanie županu, či WIFI na izbe zdarma.“

 

Luxusný ALEXANDRIA**** Spa & Wellness hotel je tvorený dvoma navzájom prepojenými objektmi. Hlavná budova hotela nezapiera zrod za prvej republiky. Hostia v nej nájdu pôvodnú obľúbenú Francúzsku reštauráciu s gurmánskymi špecialitami, i nočný klub, ktoré neodmysliteľne patria k histórii tohto slávneho hotela. Moderná časť je reprezentantom súčasnej generácie najmodernejších kúpeľných zariadení európskeho wellnessu. Skladá sa zo štvorposchodovej nadzemnej časti a dvoch suterénnych podlaží, v ktorých sa nachádza wellness centrum navodzujúce štýl starorímskych kúpeľov. Architektúra nadzemnej časti v tvare zrezaného ihlanu na obdĺžnikovom pôdoryse je tvarovo inšpirovaná starovekými palácmi. Izby sú zariadené moderne, ale aj s prvorepublikovým šarmom. Zatiaľ čo izby v historickej časti sú ladené v štýle 30-tych rokov minulého storočia, moderné  časti zdobia repliky suvenírov z ťažení Alexandra Veľkého. Wellness centrum Spa Alexandria ponúka širokú škálu zážitkových a originálnych procedúr na regeneráciu tela i duše a pre starostlivosť o zdravie prírodné uhličité kúpele v tunajšej jedinečnej liečivej vode. Je v ňom bazén, whirlpool, Kneippov chodník, štyri parné kúpele s rôznymi teplotami (parná, bylinková, soľná a laconium), fínska sauna, relaxačné vyhrievané lavice a odpočinkové zóny.

 

Hotel Alexandria bol otvorený v roku 1939 a tento rok oslavuje 75. výročie. Staviteľom a pôvodným majiteľom bol Ing. Alexander Lozovský, jeden z najvýznamnejších osobností českého a slovenského stavebníctva 30. a 40. rokov minulého storočia. Svoj luhačovický hotel poňal v duchu svetových kozmopolitných letovísk ako rozľahlú romantickú stavbu s antickými prvkami. Súčasťou stavby bola i parková úprava v podobe tzv. Rímskej záhrady a priľahlých terás. Interiéry boli dokonalo remeselne spracované. Obklady z bieleho mramoru, elegantne tvarovaný čalúnený nábytok, francúzske okná, servis na striebre zvyšovali dojem luxusného vzhľadu. Najstarším žijúcim zamestnancom hotela je Vincenc Jančařík, ktorý svoje spomienky vydal pred 10 rokmi v knižnej podobe v anglickom jazyku. Luhačovický okrašľovací spolok Calma vlani pokrstil Vincentkou české vydanie pamätihodností Jančaříka pod názvom Svadobný dar alebo 25 rokov v hoteli Alexandria. Program v hotelovom night-clube sa niesol v atmosfére swingu a módy 30. rokov 20. Storočia. Fotografie a dokumenty o histórii Hotela Alexandria, ako aj ďalších kúpeľných hotelov, reštaurácií, kaviarní, vinární nájdu návštevníci až do októbra 2014 v Múzeu luhačovického zálesí v Elektře.

Kúpele Luhačovice, a.s. pripravili na rok 2014 širokú ponuku liečebných, regeneračných, relaxačných a wellness, víkendových, rekondičných pobytov a pobytov pre deti. Pre nováčikov je tu pobyt ,,Po prvý raz vo wellness“, kde si môžu v čase 26.1.-9.4. vyskúšať 3,4, alebo 7-dňové zvýhodnené pobyty s akčnými cenami od 230 eur na osobu. Dámy poteší aj nový, len pre ženy špeciálne zostavený pobyt ,,Wellness-pohyb-zdravie“, v hoteli Alexandria. Ide o týždenný pobyt pod vedením profesionálneho trénera, s lekárskou konzultáciou a diagnostikou zdravotného stavu. Na každý deň je stanovený špeciálny program a počas celého pobytu je podávaná vyvážená strava podľa zásad zdravej výživy. Okrem noviniek je samozrejme k dispozícii aj široká ponuka overených tradičných pobytov.

 

Viac na : www.HotelAlexandria.cz, http://www.lazneluhacovice.cz/akcni-velikonocni-pobyt.php